снимка БулфотоЗапазената марка на Христо Явашев – Кристо, който почина преди

...
снимка БулфотоЗапазената марка на Христо Явашев – Кристо, който почина преди
Коментари Харесай

Поетът Николай Милчев критикува изкуството на Кристо: Ами ако пакетираме паметника на Левски

снимка Булфото

Запазената марка на Христо Явашев – Кристо, който умря преди година, пакетирането на забележителности, бе остро разкритикувано от паета Николай Милчев.

Никога и никакви Триумфални арки не са ми харесвали. Приличали са ми на каменни венци или обръчи. Изнесени отвън времето и смисъла си, те са самотни и не на мястото си – нещо като фон, разяснява поетът, представен от blagoevgrad24.bg.

Ето какво споделя още той:

Бил съм няколко пъти в Париж. Разглеждал съм Триумфалната арка, кривил съм врат пред нея, минавал съм под нея и тя ме е изумявала. Изумявала ме е по-скоро с упованието да я видя, само че в никакъв случай не ми е изглеждала чак толкоз хубава и красива – самотна врата, дохвърчала от вековете. И постоянно някой би трябвало да ти изяснява какво е това и какво значи.

Затова няма по какъв начин в този момент Триумфалната парижка арка да ми хареса с рокля или с костюм. Колкото и величествен да е бил замисълът на Кристо, колкото и да ме убеждават по какъв начин ще пада светлината върху диплите на плата по нея, на мен това ми се вижда неестествено и пресилено.

Представяте ли си да облечем, да пакетираме паметника на Левски в София с шаяк, с цел да покажем какъв е бил характерът на епохата от деветнайсети век и какъв е бил най-масовият плат тогава у нас?

Или да увием паметника на Апостола като огромни навуща, тъй като самият Левски доста е обикалял по пътищата.

Ами в случай че един ден издигнем монумент на самия Кристо и го загърнем с гланцова хартия? А за какво не и да няма никакъв монумент, а единствено една кутия от велпапе и всеки да си показва своя Кристо вътре? Мерси доста.

Който желае, дано се възхищава и охка от сходни мероприятия и изкуства, аз не мога, не съм дорасъл толкоз.

Няма го и детето, което да извика, че царят е гол, тъй като отвред се стеле плат, и от небето дори.

Моите триумфални арки ще си останат дребната парижка книжарничка на " Сен Жермен “, кривите улички на Монмартр и най-много и вечно чемширите в двора на село – с цвъртящите врабчета, и лозницата, " пакетирана “ с едри листа и жълги гроздове.

Това са моите триумфални арки. Но аз в никакъв случай не съм имал триумфи и несъмнено е по тази причина.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР